Planowanie i kontrola pracy zespołu produkcyjnego, czyli jak lider organizuje pracę podległych mu pracowników
Osiąganie celów stawianych liderowi przez kierownictwo może być osiągane poprzez “pchanie kolanem”, ale przecież nie chodzi o to, by uzyskiwać nietrwałe rezultaty. A gdyby tak lider potrafił wspólnie z zespołem przeanalizować największe przeszkody w osiąganiu celu? Gdyby wspólnie z pracownikami szukał rozwiązań i wypracowywał standardy pracy? Gdyby wypracowane standardy stały się podstawą rozwoju kompetencji pracowników? I gdyby jeszcze wspólnie monitorowali skuteczność podejmowanych działań, by móc je na bieżąco korygować? Z pewnością zwiększyłoby to szanse lidera na osiąganie trwałych wyników przez jego zespół.
Podczas warsztatu uczestnicy będą – na bazie symulacji procesu produkcyjnego – doświadczać i projektować rozwiązania, które pomogą osiągać im trwałe rezultaty w codziennej pracy.
Szkolenie prowadzone na bazie Gra Kaizen: Lean Koparka®
Korzyści ze szkolenia
- Zapoznasz się z kategoriami strat, które Lider na bieżąco identyfikuje w swoich procesach oraz narzędzia do ich skutecznej eliminacji
- Poznasz metody zarządzania efektywnością pracy zespołu
- Rozwiniesz umiejętności zarządzania informacją w obszarze produkcji
- Uświadomisz sobie swój wpływ na wiedzę, umiejętności i postawy nowozatrudnionych pracowników
- Poznasz praktyczne narzędzia wspomagających pracę lidera z podległym zespołem
- Zdobędziesz umiejętności definiowania możliwości produkcyjnych i przydziału zadań poszczególnym pracownikom.
- Zrozumiesz wskaźniki, według których lider może sprawnie ocenić pracę pracowników
- Poznasz efektywne metody identyfikowania problemów w codziennej pracy
- Zrozumiesz zasady wdrażania i rozwoju pracowników
- Zapoznasz się z elementami matrycy kompetencji
- Wymienisz się swoimi doświadczeniami z pozostałymi uczestnikami szkolenia
Szczegóły dot. szkolenia
Program szkolenia
- Wprowadzenie do Lean Management
- 10 zasad KAIZEN
- 7 typów marnotrawstwa
- Kategorie czynności dodających wartości, nie dodających wartości i niezbędnych niedodających wartości
- Narzędzia do identyfikacji i eliminacji strat
- Eliminacja dysfunkcji pracy zespołowej
- W jaki sposób wpracować wartości zespołu, które zmieniają kulturę organizacji?
- Jak stosować wypracowane w zespole wartości w codziennej pracy?
- Czym jest profil konfliktu i jak wpływa na zachowania zespołu?
- Mierzenie efektywności pracy zespołu
- Główne wskaźniki oceny pracy zespołu jako narzędzie komunikowania wymagań
- Częstotliwość pomiaru. Czy ma to znaczenie?
- Jak prawidłowo określić poziom celu do osiągnięcia przez zespół?
- Cele zespołowe czy indywidualnie?
- Rola standaryzacji pracy w ustalaniu oczekiwań względem pracowników
- Czym jest standaryzacja pracy?
- Co to jest metoda pracy, jak ją zdefiniować i jak zapisać?
- Jak przekonać do stosowania standardu?
- Organizacja pracy
- Właściwy przydział pracy. Co to znaczy i do czego służy Yamazumi?
- Balansowanie obciążeń, czyli pracownik jako ten, który decyduje o rytmie przepływu i wydajności obszaru.
- Scenariusze pracy, jako metoda szybkiego dostosowania zespołu do zmieniającego się zapotrzebowania.
- Standaryzacja procesów
- Jaką funkcję spełniają standardy i co staje się możliwe dzięki ich zastosowaniu?
- Jak stworzyć służący firmie i pracownikom standard pracy?
- Jak aktualizować obowiązujące standardy?
- W jaki sposób wykorzystując standardy pracy i technikę TWI szybko wdrożyć pracownika do nowej pracy?
- Zarządzanie elastycznością pracowników
- Matryca kompetencji – kluczowe elementy,
- Jak wykorzystywać informacje z Matrycy kompetencji w codziennej pracy z zespołem?
- W jaki sposób tworzy się ścieżki rozwoju pracowników w pracowników?
- Jak określić liczbę i poziom kompetencji jakich potrzebuje Lider aby proces był odporny na zakłócenia?
Grupa docelowa
- Obecni i przyszli Liderzy Zespołów
- Kierownicy produkcji
- Mistrzowie i Brygadziści
- Członkowie zespołów doskonalących
- Szefowie działów
Forma szkolenia
Ćwiczenia w grupach, zadania w zespołach, warsztat szkoleniowy, wystąpienia uczestników, prezentacje multimedialne, Gra Kaizen: Lean Koparka®, case- study, dyskusje i wymiana doświadczeń.
Prowadzący szkolenie
Piotr Bielawski
Konsultant i Trener LeanQ Team
- kilkadziesiąt warsztatów wdrożeniowych z zakresu Lean Leadership, Lean Management i ScrumLean
- w ciągu ostatnich kilkunastu lat project manager w projektach z zakresu doskonalenia efektywności procesów produkcyjnych oraz budowy kultury ciągłego doskonalenia, Szef Działu Lean, Szef Działu Planowania, Dyrektor produkcji, Dyrektor Operacyjny
- doświadczenie w firmach produkcyjnych m.in. poligraficznych i opakowaniowych, mechanicznych, budowy narzędzi oraz usługowych m. in. w edukacji
- specjalizuje się w analizie i doskonaleniu procesów produkcyjnych, Wizualnym zarządzaniu wynikami, zarządzaniu projektami, TWI, Lean Lidership, Zarządzaniu Utrzymaniem Ruchu, projektowaniu i zarządzaniu procesami, optymalizacji kosztów wytworzenia
Materiały przekazane/wypracowane podczas szkolenia
- Prezentacja ze szkolenia w formacie PDF
- Wykres balansowania obciążeń YAMAZUMI ( plik xls.)
- Arkusz do rejestracji strat w procesie do analizy PRARETO ( plik xls.)
- Arkusz Podziału Pracy( plik xls.)
- Wartości zespołu (wypracowane podczas szkolenia)
- Scenariusze pracy (wypracowane podczas szkolenia)
- Matryca kompetencji (wypracowana podczas szkolenia)
- Stopnie ryzyka (wypracowane podczas szkolenia)
- Ścieżka rozwoju pracownika (wypracowane podczas szkolenia)
- Arkusz Podziału Pracy (wypracowany podczas szkolenia)
- Egzaminy weryfikujące poziom kompetencji (wypracowane podczas szkolenia)
Cennik
Cena: 1900 zł netto/os.
W cenę szkolenia wliczone są:
- materiały szkoleniowe
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu
- stały serwis kawowy i lunch
Nocleg i dojazd nie jest wliczony w cenę szkolenia.
Szkolenie należy do programu “Szkoła Lidera Produkcji”, składającego się z trzech niezależnych warsztatów szkoleniowych.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi sesjami z tego cyklu
Szkolenie realizowane w ramach kursu Szkoła Lidera Produkcji. Potwierdzenie rejestracji na pojedyncze szkolenie nastąpi, gdy pozostaną wolne miejsca, niewykorzystane przez uczestników całego kursu.